Bezoek Europees distributiecentrum van Nike in Laakdal
Het moderne Logistics Innovation & Training Center van sportkledinggigant Nike was ‘the place to be’ voor de Ekonomika Alumni op 7 maart 2023. Broodjes en koffie stonden klaar, samen met het welkomstwoord van Iris Raymakers en Freddy Nurski.
Professor Robert Boute van de economiefaculteit FEB van de KU Leuven gaf een korte inleiding. Hij schetste de evolutie in de internationale goederentrafiek van de laatste jaren. In januari 2020 ging het gerucht de ronde dat de Chinezen na hun nieuwjaar wel eens niet naar hun werkplek zouden terugkeren. Hierdoor waren de westerse bedrijven, die goederen betrokken uit China, bevreesd om onvoldoende aanvoer van producten te verkrijgen. Zij reageerden hierop met extra bestellingen. Kort daarna brak de corona-epidemie effectief uit, waardoor de ‘extra’ bestelde goederen geen afzet meer vonden. De magazijnen puilden uit en veroorzaakten een enorme druk op het bedrijfskapitaal. Natuurlijk werden er toen ook geen nieuwe bestellingen geplaatst. Zodra er een vaccin gevonden was, hernam de vraag en gingen de bedrijven in allerijl weer bestellen. Maar intussen waren de aanvoerketens enorm verstoord met erg lange levertermijnen tot gevolg.
Professor Boute benadrukte dat de evolutie in de voorraden een goede predictor is van de conjunctuur. Bovendien gaf hij hiermee ook aan hoe belangrijk logistiek voor bedrijven is. Nike is dan ook een prima voorbeeld op het vlak van logistiek en iedereen keek uit naar het antwoord van het bedrijf op de enorme uitdaging om de ‘klant’ tijdig te kunnen bedienen.
Pieter Vervloessem, Supply Chain Director – DRS Operations in het ELC (European Logistics Center) van Nike in Laakdal, is studiegenoot van Professor Boute. Hij gaf aan de hand van een mooie Powerpoint een overzicht van de strategie van Nike. Via verschillende kanalen (multichannel) worden jaarlijks niet minder dan 450 miljoen producten (schoenen, kleding, accessoires …) vanuit Laakdal verscheept. Dagelijks worden op die manier 75.000 klanten in Europa, Afrika en het Midden-Oosten vanuit het ELC in Laakdal bediend. Dit betekent dat er 45.000 containers per jaar via de haven van Antwerpen en het Albertkanaal aankomen in het distributiecenter. Het ELC van Nike is in 1994 opgestart in Laakdal. Het telt vandaag ca. 5000 medewerkers.
Wat opviel in het betoog van Pieter Vervloessem, en ook tijdens de gegidste rondleiding in kleine groepen, is de toepassing van diverse managementprincipes en -technieken. Succes bij Nike is gebaseerd op service (bv. klanten willen hun T-shirt op een kapstok ontvangen), efficiëntie (‘cost’), flexibiliteit en duurzaamheid.
Bij Nike staat dat laatste hoog op de agenda. Het distributiecentrum wil zo snel mogelijk 100% zelfvoorzienend zijn inzake energie via o.a. windturbines en zonnepanelen. De gebouwen zijn energieneutraal en regenwater wordt maximaal gerecupereerd. ‘Tweede keus’ en niet-verkochte goederen worden gerecycleerd (vb. als akoestische isolatie of vloermatten). Verpakking wordt tot het minimum herleid (slechts één verpakking voor alle bestelde producten voor dezelfde klant).
Sinds kort zijn er ook twee regionale distributiecentra: één in Spanje en één in Groot-Brittannië … want de klant wil géén vier dagen wachten op zijn/haar bestelling!
De gidsen legden tijdens de rondleiding uit hoe de goederen arriveren, tijdelijk gestockeerd worden en nadien terug verzonden worden. Zij wijzen ons ook op de toepassing van de principes van 5-S en lean management. Veiligheid is heel belangrijk: ook de bezoekers kregen veiligheidsschoenen en een reflecterend hesje. Op het vlak van HR is Nike eveneens al jaren vooruitstrevend: alle medewerkers (ook de pickers) hebben een bediendenstatuut. Kortom, Nike is een voorbeeld van een onderneming met een modern en toekomstgericht bedrijfsbeheer.
Paul Leen