VLAAMS-BRABANT

Franky Depickere (CEO van Cera) “De coöperatieve ondernemingsvorm biedt vele voordelen voor alle stakeholders”

De nieuwjaarsactiviteit van Ekonomika Alumni regio Vlaams-Brabant vond plaats in de gloednieuwe kantoren van de coöperatie Cera. Gastheer was Franky Depickere,CEO van Cera. Hij hield er een warm pleidooi voor de coöperatieve ondernemingsvorm.“Cera is trouwens de grootste coöperatie van het land met een netwerk over heel België.” Daarnaast nam ook kersvers burgemeester van Leuven Mohamed Ridouani het woord (zie apart artikel).

“De rode draad in ons verhaal als coöperatie is samen investeren in welvaart en welzijn. Drie kernwoorden kenmerken onze actie: samenwerking, solidariteit en respect. Cera is een coöperatie die op ondernemen gericht is. Je hebt ook coöperaties met een meer ideologische achtergrond, maar wij dus niet.”


Wat is een coöperatie? Franky Depickere dist een alomgebruikte definitie uit 1995 op (ICA): “Een coöperatie is een autonome organisatie van personen die zich vrijwillig verenigen om hun gemeenschappelijke economische, sociale of culturele behoeften en ambities te behartigen door middel van een onderneming waarvan ze samen eigenaar zijn en die ze democratisch controleren.” Stichter Raiffeisen zei het destijds zo: “Doe samen waar je alleen te klein voor bent.”


Franky Depickere: “De coöperatie werkt ook daar waar de markt faalt of waar zelfs de overheid faalt. We nemen dan het heft in eigen handen, zoals in verband met eerlijke handel, of een faire verdeling van de opbrengsten. Je hebt dan ook vele types van coöperaties: werkerscoöperatie, ondernemingscoöperatie, consument/burgercoöperatie en multi-stakeholdercoöperatie. Cera moet je in het type van de ondernemings coöperatie plaatsen.”



VENNOTEN CENTRAAL

Het is belangrijk om de structuur van Cera te kennen om de werking en de activiteiten ervan te kunnen begrijpen. “Cera telt zowat 400.000 vennoten. Daarvan zitten 1.000 vennoten in 45 regionale adviesraden. 180 vennoten zitten in de Nationale Adviesraad, en tot slot is er een Raad van Bestuur van 21 leden waarvan 14 vennoten. En een voorzitter. Die 45 regionale adviesraden hebben een eigen werking en een eigen budget. Zij behandelen projecten op basis van vooropgestelde criteria en keuren die projecten goed of af en beslissen met welk bedrag ze deze organisaties ondersteunen. Er is een gemiddelde van 2.500 euro per project. Ik denk aan bv. uitrusting van speelpleinen, of investering in materiaal voor een jeugdbeweging, aanleg van een warme tuin voor een woonzorgcentrum ...”. Op het nationale niveau gaat het om grotere projecten.


Franky Depickere: “Daar zoeken onze eigen coördinatoren zelf projecten.Zo steunen wij de geestelijke gezondheidszorg en lagen wij mee aan de basis van initiatieven zoals Te Gek!? Ook daar hebben we eigen criteria voor en de projecten kunnen steun krijgen tussen 50.000 en 1 miljoen euro voor een duurtijd van 3 tot 5 jaar. Maar de steun van Cera is niet beperkt tot het financiële. Wij doen ook aan coaching van die projecten. Internationaal ligt onze focus op microfinanciering en microverzekeringen. Een voorbeeld is BRS waar ook Ekonomika-praeses Wim Moens al jaren een vooraanstaande rol in speelt. Dit jaar organiseert hij bv. voor de zoveelste keer een inleefreis naar Rwanda waarbij microfinanciering centraal staat.”


Voor Cera is microfinanciering en -verzekering een echte focus. “Wij stellen niet alleen geld ter beschikking, maar doen ook aan coaching, en lenen aan plaatselijke initiatieven die microfinanciering op het terrein organiseren. Onze specialisatie daarin gaat zover dat wij een managementinformatiesysteem voor microfinanciering op punt hebben gezet en ter beschikking stellen van de instellingen die microfinanciering aanbieden zodat zij hun leningen en het beheer van hun klantenportefeuille optimaal kunnen organiseren.”


KENNISCENTRUM

Cera steunt ook het onderzoek en studiewerk over coöperatief ondernemen. “Wij stimuleren wetenschappelijk onderzoek en onderwijs zoals met het Kenniscentrum Coöperatief Ondernemen samen met kernpartners KU Leuven en Boerenbond. In hetFranstalige landsgedeelte met de Chaire Cera in Cooperative and Social Entrepreneurship (Luik). De KU Leuven heeft samen met Cera een postgraduaat opgericht in het coöperatief ondernemen en management. De Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen (FEB) speelt daar een centrale rol in. In dat kenniscentrum treedt Fréderic Dufays op als post doctoraal coördinator. Er zijn ook 2 voltijdse doctorandi gefinancierd door de KU Leuven en 5 voltijdse doctorandi en 1 postdoctoraal (halftijds) voor strategisch basisonderzoek met middelen van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek.Ook in het onderwijscurriculum zijn vakken van coöperatief ondernemen opgenomen”, aldus Cera-CEO Depickere.


Tot slot biedt Cera ook dienstverlening aan inzake coöperatief ondernemen. “Het is onze bedoeling om het ecosysteem voor coöperatief ondernemen in België te versterken. Het is een ondernemingsvorm die uitermate geschikt is om bijvoorbeeld de circulaire economie mee vorm te geven.” En hoe worden die projecten dan gefinancierd? Franky Depickere:“Cera en haar dochtervennootschap KBC Ancora zijn kernaandeelhouders van KBC Groep en hebben samen 21,2% (88,6 miljoen aandelen) van het kapitaal in handen. Uit de dividenden die wij opstrijken maken wij een werkingsbudget en keren wij ook een dividend van 3% uit aan onze vennoten.”


Hoe word je vennoot en wat krijg je daarvoor in ruil? Franky Depickere: “Zoals ik al zei hebben wij zo’n 400.000 vennoten. Eén aandeel bij Cera kost 50 euro, met een maximum van 5.000 euro per persoon. Je kan dat eenvoudig regelen via KBC mobile of in een KBC-bankkantoor. In ruil ontvangen de vennoten een dividend van 3% in 2017, ook voorgesteld voor2018. Maar ook andere voordelen, bv kortingen op allerlei aanbiedingen zoals de jaarlijkse wijnactie, of uitnodigingen voor festivals, enzovoort. En de vennoten steunen daarmee ook projecten zoals het genoemde BRS-project van Wim Moens. En vele andere natuurlijk. Online en via een magazine worden de vennoten hierover op de hoogte gehouden”, zo besloot de Cera-topman.


Meer weten: www.cera.coop


Fa Quix