EKO IN HISTORY

Negenentachtig jaar aan geschiedenis, en op heel wat vlakken heeft onze vereniging zich doorheen deze mooie jaren ongelooflijk ontwikkeld. Studentenvertegenwoordiging werd steeds extensiever, meer en meer faciliteiten en thuishavens werden voorzien, en misschien nog het meest opvallend: de evenementen werden groot, groter … én grootst. Negenentachtig jaar geschiedenis … en Ekonomika blijft bekend staan om het tevoorschijn toveren van unieke, spectaculaire, of soms zelfs legendarische evenementen. Voor deze editie van Eko in History, blikken we even terug op de geschiedenis van een aantal kleppers die Ekonomika doorheen de jaren op de studentenkalender heeft gezet!

EKONOMIKA OP CULTURELE TOER: VAN REVUE TOT SUPERPRESTIGE

Ongetwijfeld is het meest legendarische evenement op cultureel vlak de Revue. Het Ekonomika-theaterstuk zag voor het eerst het licht in het jaar 1934, waarmee het één van de langstbestaande evenementen is die we tot op de dag van vandaag nog steeds op de kalender neerzetten. Het eerste stuk? Godendeemstering, een herwerking van het ‘Lied der Mercurianen’ van Th. Verreydt, op scène gezet door een aantal cultuurgezinde studenten.

We kunnen ons alleen maar inbeelden dat doorheen de jaren de invulling van het theaterstuk grondig veranderde, maar het concept blijft hetzelfde: getalenteerde studenten op het podium zetten en zowel student als faculteit entertainen met een geweldig toneelstuk. De Revue kent dan ook een ongelooflijk succes: nog geen jaar later worden er al twee nieuwe stukken opgevoerd voor de studenten. De titels, “Mercurianen in Abyssinië” en “De Wereldrevue”, kunnen niet anders dan tot de verbeelding spreken. Zelfs in harde oorlogstijden kan men de studenten er niet van weerhouden om Revues op te voerenvoor het tweede Lustrumjaar.


De Revue blijft doorheen de jaren haar toeschouwers uit hun stoelen schudden van het lachen, met thema’s die inspelen op gebeurtenissen aan de faculteit, het naspelen van onze geliefde professoren en uiteraard de actualiteit! In recente jaren werden de studenten getrakteerd op verhalen waarbij professoren deelnamen aan de Interfacultaire Rockrally, een alternatieve decaanverkiezing plaats vond, of een reddingsactie naar Panama ondernomen werd voor een verdwenen professor. De Revue is het oudste, maar allesbehalve het enige culturele initiatief dat doorheen de jaren verscheen. Initiatieven om getalenteerde studenten een podium te schenken uitten zich onder andere in “Ekorat”, waaronder culturele dagen werden opgericht in het thema van kleinkunst, en in verschillende talentenjachten.

Een poëziefestival, dag van de mode en indrukwekkende projecten als een Ekonomika-musical en later nog Ekofilms, stonden doorheen de latere decennia op de studenten te wachten. In het 70e werkingsjaar ziet de Ekoquiz het licht, een traditie die nu wordt verdergezet onder de naam Ekonomika Superprestige, waar intussen elk jaar 400 studenten strijden voor de titel van slimste economisten. De cultuurgeest leeft, op zijn geheel eigen manier, voor altijd verder bij Ekonomika!


DE BLOEMETJES BUITEN ZETTEN: EKONOMIKA’S LEGENDARISCHE FEESTJES

Dat economisten feest kunnen vieren, is niemand van ons onbekend. Voor wie aan onze faculteit vertoefde in de vroegere jaren van het bestaan van onze vereniging, klinkt het woord “klub” ongetwijfeld als muziek in de oren. De klubavonden staan in teken van het lied en het studentennat, maar vooral een gezellig samenzijn.

De grotere dansavonden, daar waar de alom bekende term “TD” van ‘Thee Dansant’ vandaan komt, begonnen vorm te krijgen vanaf eind jaren ’50. Niet simpel, zo blijkt, want de universiteit laat slechts twee TDs per week toe: één voor Vlamingen, één voor Walen … Intussen is er heel wat veranderd, maar de term TD blijft moedig bestaan! Ekonomika verwelkomt dezer dagen honderden studenten op haar feestjes doorheen het jaar, waar we elk jaar kunnen rekenen op bekende hedendaagse artiesten en stevig feestgedruis tot in de vroege uurtjes!


SMARTLAPPENFESTIVAL EN GALABAL

Echter staan we niet altijd bekend voor traditionele feestjes …In 1974 ziet één van de misschien meest beruchte evenementen in Ekonomika’s geschiedenis het licht: het smartlappenfestival. Een avond in teken van de Vlaamse showbizz groeide al snel uit tot een heus festival. Het hoogtepunt: in het 69e werkingsjaar ontvangt het festival maar liefst 6.000 studenten! Grote en minder grote sterren aan de Vlaamse schlager- en showbizzhemel komen schitteren op ons podium: Eddy Wally, Get Ready

Opium, Wendy Van Wanten, The Strangers … Zelfs Vader Abraham zakt op een bepaald moment af naar het Leuvense voor een spetterend optreden. In het 72e verdwijnt het Smartlappenfestival van de agenda, maar gelukkig stonden een heel aantal andere initiatieven te wachten! In 2004 organiseert Ekonomika een andere memorabele TD op een unieke locatie … Océade! Een duizendtal studenten konden in het grote Brusselse zwemparadijs genieten van de unieke combinatie van subtropisch zwemplezier en feestgedruis.


Recentere jaren koesteren misschien het meest van alle feestjes, de herinneringen aan hun Galabal. Dit is echter niet telkens het geval geweest! In haar beginjaren trekt het Galabal amper volk, aangezien het evenement door onze studenten bekeken wordt als te bourgeois … Gelukkig verandert deze trend in de studenten opinie snel, en het Galabal groeit langzaam uit tot het paradepaardje van het Feestcomité. In de meest recente jaren kende het Galabal standaard een uitstraling van exclusiviteit, luxe en extravagantie! Op unieke locaties zoals Hangar 58 in Bokrijk, Stayen in Sint-Truiden en Dok 3 in Antwerpen, steeds met speciaal afgehuurde treinen om de om en bij 2.000 studenten naar het Galabal te brengen, in stijl!

Velen onder ons hebben een overvloed aan nostalgische gevoelens bij de herinneringen aan deze evenementen – en dit is nog maar een greep uit het enorme aanbod dat we doorheen de jaren aan de studenten hebben voorgeschoteld. Elk jaar zijn eigen ideeën en elke generatie zijn eigen tradities … Het houdt ons razend benieuwd naar wat er in de toekomst nog allemaal te wachten staat. Voor elk evenement, ludiek of serieus, dat de alom bekende leuze moge blijven gelden: ut vivat, crescatfloreatque Ekonomika!

Arnout Debucquoy

Laura Hoet, Jorn Vanneste en Florian Van Loo