Antwerpen
Philip Heylen: ISVAG is een super efficiënte verwerker van huishoudelijk afv
al

Philip Heylen, de voorzitter van afvalverwerkingsintercommunale ISVAG in Wilrijk, kon zijn ontgoocheling niet verbergen toen hij uitgerekend op die 27ste februari 2019 vernam dat de omgevingsvergunning voor de nieuwe supermoderne en hoogtechnologische verbrandingsoven maanden vertraging zal oplopen “Omdat wij geen expliciete vergunning voor de afbraak van de oude – huidige – oven hebben aangevraagd. Terwijl dat altijd de bedoeling is geweest, uiteraard” zei Heylen. Maar dat kon zijn enthousiasme voor dit afvalverwerkingsbedrijf, waar hij nu al 18 jaar voor verantwoordelijk is, niet temperen, zo konden de zowat 100 aanwezige leden van Ekonomika Alumni regio Antwerpen vaststellen.

“Vlaanderen is wereldkampioen in selectief sorteren, hergebruiken en recycleren van afval. Liefst 73 % van alle afval. Dat is een flink pak meer dan bv. Rotterdam dat maar 27 % haalt, of het Verenigd Koninkrijk minder dan 25 %. In Vlaanderen wordt niet eens 1 % gestort. Herinner u de Hoge Maaj zo’n 30 à 40 jaar geleden toen hier nog ruim 60 % van het huishoudelijk afval werd gestort. In het VK is dat nog altijd 65 %. Bovendien doen wij aan energierecuperatie. Ik spreek dan ook liever over een milieuvriendelijke energie-afvalcentrale. Onze slogan is ‘From Waste to Energy’ ” zo ging Philip Heylen op zijn elan door.


In Vlaanderen worden inderdaad papier & karton, PMD (‘de blauwe zak’), glas, kleding, medisch afval allemaal selectief opgehaald. De restfractie wordt verbrand zoals bij ISVAG. Daar wordt circa 140.000 ton per jaar verwerkt, het grootste deel huishoudelijk afval (‘de restfractie’) en ook een deel ‘grofhuisvuil’. 18 ton per uur wordt er verbrand. De verbranding gebeurt er tegen bijna 1.000 graden Celcius en brandt na een opstart met gas een heel jaar autonoom, zonder energietoevoeging.



Integendeel, van de vrijgekomen stoom wordt stroom gemaakt. Heylen: “Heel Wilrijk, dus zo’n 25.000 gezinnen, inclusief de industrie kunnen wij van stroom voorzien. De nieuwe installatie zal nog performanter en hoogtechnologischer zijn dan de bestaande. En zal bovendien een esthetisch pareltje zijn. Het is mijn ambitie dat we de beste van de klas willen zijn.” ISVAG haalt nu uit de 2 lijnen elk 12,5 Megawatt,dus 25 in totaal. ISVAG realiseert dit alles met 55 personeelsleden. Voor de energieopwekking wordt samengewerkt met Electrabel. “Wat wij uitsparen is bv. het equivalent van 30.000 ton steenkool, of nog duidelijker: het equivalent van 50.000 wagens, en hun NOx, SO2, CO, fijnstof en andere dingen die zij uitstoten.”


Philip Heylen zei het al, maar tijdens de rondleiding op de site werd het snel aanschouwelijk, dat milieuvriendelijkheid hoog op de agenda van ISVAG staat. Niet minder dan vier zuiveringen van de rookgassen vinden er plaats met finaal een quasi-nulemissie uit de schouw, waaruit nagenoeg alleen een pluim van waterdamp komt. De vier reinigingsfasen zijn eerst een elektrofilter, dan een halfnatte wassing, dan een mouwenfilter en tenslotte de natte wassing van de gassen in de wastorens. Afvalwater wordt naar het nabijgelegen Aquafin-station gestuurd voor zuivering en hergebruik. Na de verbranding blijft er nog zo’n 10 % van het gewicht over. Ijzer wordt er nog uitgehaald, en elders ook nog andere metalen, zodat er finaal nog 1 % aan as overblijft. Ruim de helft daarvan wordt hergebruikt voor een onderlaag in de wegenbouw. Met dank aan voorzitters Eva Boeckx en Hans D’Olieslager en bestuurslid Patrick Luysterman van Ekonomika Alumni regio Antwerpen. En dank aan ISVAG voor de schitterende ontvangst.


Fa Quix