BACHELOR-STUDENTEN AAN HET WOORD

Het tweede semester is gestart, de eerste maanden als student zijn achter de rug. Tijd om enkele bachelorstudenten aan het woord te laten voor een korte evaluatie. Waarom hebben ze voor de opleiding gekozen. Beantwoordt ze aan de verwachtingen? Lara, Oliver, Lonneke en Agnus namen de tijd om hun opleiding door te lichten.

Lara Bergers, studente Toegepaste Economische Wetenschappen, kijkt met plezier terug op haar eerste semester. Een studie die ze heeft aangevangen wegens de alom bekende variëteit ervan alsook de mogelijkheden op de huidige arbeidsmarkt. Gezien de andere aanpak dan op het secundair onderwijs bemerkt Lara dat een hogere studie toch niet altijd zo vanzelfsprekend blijkt. Lara: “ De hoeveelheid vrijheid die je opeens krijgt maakt het moeilijk om je te realiseren dat je aan de universiteit bent ingeschreven en dat de blok en examens al sneller voor de deur staan dan verwacht. Naar de les gaan is opeens niet meer verplicht, vaak is er ook geen permanente evaluatie meer waardoor, wanneer je ervoor kiest om niet naar de les te gaan, je het jezelf moeilijker maakt tijdens de blok. Uit eigen ervaring raad ik daarom alle toekomstige studenten aan om toch zo veel mogelijk lessen bij te wonen, ook al ben je van mening dat dit niet altijd even relevant is. Voor sommigen wordt de leerstof in de les trager behandeld dan wanneer men het zou leren door middel van zelfstudie, maar men komt wel te weten waar de professoren nadruk op leggen en wat ze belangrijk achten. De examenperiode aan de universiteit is namelijk een lange periode die bijna niet te vergelijken valt met die van in het secundair onderwijs, en je wilt deze niet moeilijker maken dan het al is.”

Lara heeft doorheen haar eerste semester al snel ondervonden dat de grootste uitdaging eruit bestaat het evenwicht te zoeken tussen vrije tijd en studeren. Waar dit evenwicht in het secundair al makkelijk te vinden was door de veelvuldigheid van taken en toetsen ligt dit in het hoger onderwijs volledig bij zichzelf. Lara: “In Leuven is er een brede waaier aan activiteiten voor studenten, waardoor men in het belang van de studies, genoodzaakt is te kiezen.” Zelf weet ze heel goed hoe moeilijk het is om aan de verleiding te weerstaan om niet aan alle activiteiten deel te nemen. Zo is Lara fasevertegenwoordiger van eerste bachelor TEW en is ze actief in zowel het revue als eerstebachteam van Ekonomika waardoor haar agenda al snel volgepland is en er maar vaak weinig tijd overblijft om de lessen volledig bij te houden. Lara: “Van mijn engagement heb ik absoluut geen spijt, ik ben namelijk van mening dat je niet enkel ervaring opdoet uit je studie, maar ook uit je studentenleven. Niet enkel de studies zelf, maar heel het gebeuren errond, de verantwoordelijkheid, het time-management en dergelijke, dat is waar je ervaring uit opdoet.” Nu, een semester dat tegenvalt is niet perse een teken dat de richting niet voor jou is weggelegd, vaak is het een teken dat de student er nog niet helemaal in is geslaagd om de nieuwe aanpak van onderwijs onder de knie te krijgen.

 

Olivier Van Poppel, student Handelsingenieur, is dit academiejaar aan zijn studentenleven in Leuven begonnen. Hij had voordien wel enkele openlesdagen gevolgd, die hem vooral een beeld gaven van de behandelde materie tijdens de lessen, maar over hoe je moest studeren aan de universiteit en of daar begeleiding voor was had Olivier op dat moment nog niet meegekregen. Zijn ouders hadden hem doen geloven dat je aan de universiteit er helemaal alleen voor staat, maar gelukkig kon hij wel op de hulp rekenen van Ekonomika met ‘Ekowiki’ en de FEB met monitoraat- en zelfstandige sessies. Olivier: “De uitgebreide bijstand en begeleiding die wordt aangeboden aan eerstejaarsstudenten is voor velen een welgekomen hulp.” Wat ook te zien is aan Olivier zijn mooie resultaten. Hij merkte wel dat de vrijheid die je nu krijgt enorm verschilt met die van in het secundair onderwijs omdat je handje nu niet meer wordt vastgehouden. Olivier: “Het is dan ook belangrijk om plichtsbewust met je tijd om te gaan en regelmatig wat tijd te spenderen aan je studies.”


Daarnaast was ook het kotleven hem volledig onbekend, hij was er namelijk van overtuigd dat hij in een bouwvallig krot ging terechtkomen en ging overleven op fastfood. Al snel toonde de realiteit Olivier dat ook zijn verwachtingen omtrent het kotleven fout waren. Het bouwvallig krot was eerder een mooi kot, gelegen in het centrum van Leuven en op wandelafstand van zijn aula’s en fastfood stond niet elke dag op het menu.


Olivier: “ Ik maakte al snel kennis met het uitgaansleven in Leuven, wat me zeker goed beviel, vooral door het enorme aanbod aan festiviteiten en ook niet onbelangrijk, de lage prijzen. Ik nam zelf veel deel in activiteiten georganiseerd door Ekonomika, waardoor ik haast de tijd niet vond om me te vervelen. Veel van mijn nieuwe vrienden leerde ik kennen door deze activiteiten en ik raad dit daarom aan alle toekomstige studenten aan die graag nieuwe mensen willen leren kennen.”


Kort samengevat is voor Olivier het leven in Leuven veel beter dan verwacht en kijkt hij erg uit naar een volgend geweldig semester en de rest van zijn loopbaan aan de FEB als HIR-student.