Oost-Vlaanderen

Wouter Desmet (EY): Innovatie moet nu snel en IN de business gebeuren

“Wij hebben nog vaak het beeld dat innovatie gebeurt in laboratoria door onderzoekers die ver van de business zitten om zich te kunnen concentreren op iets nieuws. En daar alle tijd voor kunnen nemen. Maar dat is old school innovation. Het innovatieproces van vandaag is zelf ook voorwerp van disruptie geworden. Innovatie gebeurt nu ín de business zelf, bij de klanten, of bv. bij onze eigen accountants en auditors. Bij EY hebben wij dit ondergebracht in The Factory; het innovatiecentrum binnen EY”, zo stelde Wouter Desmet, Innovation Leader bij EY voor de regio WEM (Western Europe and Maghreb) op de nieuwjaarsactiviteit van Ekonomika Alumni regio Oost-Vlaanderen in de nieuwe kantoren van EY op ‘the loop’ in Sint-Denijs-Westrem.

Wouter Desmet werd voortreffelijk ingeleid door voorzitster Patricia De Waele. Dat hij een ‘straffe gast is’ bleek meteen toen hij The Factory bij EY nader uitlegde. “Op een missie met start-ups in Singapore ontdekte ik een ongelofelijke start-up scene. 8.000 start-ups, meestal in de tech, proberen daar hun toekomst uit te bouwen. Ik had al een jarenlange ervaring als ondernemer toen EY mijn bedrijf van subsidieconsultancy vier jaar geleden heeft overgenomen. Ik kende dus wat van ondernemen en ook wat van start-ups. De oplossing die we bij EY dan gevonden hebben is dan The Factory geworden. Wat is dat? Wel dat is een nieuwe manier om aan innovatie te doen. En daarbij combineren we de voordelen van een‘olietanker’ die EY is, met de voordelen van een kleinschalige, snelle ‘speedboot’-aanpak van het innovatieteam. Best of both worlds in feite. Het innovatieteam is klein en wendbaar maar kan rekenen op de stevige basis van EY: haar klantenbasis, de financiële middelen, de power, …”.


Dat klinkt wat vaag, maar wat is het eigenlijk? Wouter Desmet: “Die Factory, dat zijn multidisciplinaire teams. Daarin zitten designers, hackers, it-ers, maar ook mensen die wat afweten van businessplannen, financiering, hr, … Die zoeken samen met de business waar ze voor werken snel naar oplossingen en testen die uit bij de klanten. Werkt het, dan wordt het verder ontwikkeld, en bv als een start-up uitgerold in de markt. Lukt het niet, dan gaat het team over naar een ander project.





Onze basisslogan is ‘Don’t go mainstream, go upstream’. Zoals de zalm, die ons symbool is. The Factory van EY zit tussen drie doelgroepen in: de pure innovators, de start-ups/scale-ups, en de innovators in bedrijven, soms zeer grote corporates. Soms lukt het om twee van die doelgroepen bij elkaar te brengen in het innovatieproces.”

Als zij niet in de wat ouderwetse labo’s zitten te onderzoeken, waar en hoe werken die nieuwe innovatieteams dan wel? Wouter Desmet:“We hebben vastgesteld dat je een inspirerende en stimulerende workspace voor die innovatieteams moet creëren. Wij (EY) hebben dat gedaan met Wavespace centers. We hebben over de hele wereld in grote steden zo’n Wavespace opgericht, die samen ons EY Wavespace Network vormen (22 vandaag). In België is de Wavespace gevestigd in Antwerpen, het grootste van het netwerk. Daar werkt een innovatieteam van zo’n 18 mensen, voor twee derde jonger dan 30 jaar, maar met ook enkele senior medewerkers met veel ervaring in een bepaald domein. Antwerpen spitst zich toe op ‘open innovation’, dat is haar specialiteit. Andere steden zoals Madrid hebben een andere specialiteit.”


Maar hoe moeten we ons dat nu concreet voorstellen? Eigenlijk is het een ruimte onderverdeeld in subruimtes waar het proces van idee over design en prototype tot showcase wordt doorlopen. Als door een ‘loop’. “Wij gebruiken tools zoals lean start-ups en andere om dat innovatieproces vorm te geven. Een voorbeeld? Wij creëren apps, zoals bv. smart templates voor onze juristen en auditors. Wat is dat? Wel in die app worden voorbeelden van contractclausules ‘templates’ opgeslagen, en met het eenvoudig aanvinken van bepaalde keuzes in de app krijg je de clausules die je zeker moet opnemen. Het document, bv. een contract, komt er dan voor 80 tot zelfs 100% volledig uit. Dat spaart veel tijd uit van manueel opzoekwerk in bestaande contracten naar bepaalde clausules, en je hebt de juiste formulering. Die app werd snel ontwikkeld, uitgetest, en later verfijnd, en uitgebreid met nieuwe functionaliteiten. De kwaliteit van de app groeit dus in de interactie met de gebruikers. Daarna kan je dat breed uitrollen in de markt. We hebben ook een app ontwikkeld ter ondersteuning van onze eigen auditors. Na zes maanden gebruikt al 95% van de auditors die app die hen veel tijd bespaart.”


Wouter Desmet wijst er nogmaals op dat disruptieve innovatiee en bepaalde business snel kan veranderen. En dat niet alleen in de tech-wereld. Hij herinnert aan het bekende voorbeeld van Kodak dat de digitale camera als eerste heeft uitgevonden maar dacht dat daar geen goed business model in zat. “En dat het oude business model van de filmrolletjes wel overeind zoublijven. Ze lieten de digitale camera 20 jaar in hun lade liggen en toen ze doorhadden dat er wél een business in zat, was het te laat; ze werden gedisrupteerd door andere spelers. Of het verhaal van de stakende bankbedienden in Brazilië. De klanten konden daardoor voor verrichtingen niet terecht bij de bank. Evenwel, de klanten sloegen massaal over op apps die die verrichtingen óók konden uitvoeren. De vakbonden hebben toen zelf de stakers opgeroepen om met hun acties te stoppen, teneinde hun eigen job niet in gevaar te brengen. Disruptieve innovatie kan overal toeslaan. En snel” aldus Innovation Leader Wouter Desmet.


Met dank aan EY voor de zeer gastvrije ontvangst en de gulle walking dinner.


Fa Quix