Valerie Molly
FEB en trends in gebruik van sociale media
Het communicatietijdperk van het klassieke eenrichtingsverkeer met e-mails, ligt al geruime tijd achter ons. De Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen (FEB) hanteert een communicatiestrategie die erop gericht is de stakeholders aan te spreken via verschillende communicatiekanalen. De faculteit wil zo een community opbouwen met studenten, externe contacten en collega’s – en dit onder meer via social media. Als hierbij toekomstige studenten geïnspireerd worden is dat een mooie surplus
Omnichannel approach
De faculteit hanteert dus een omnichannel benadering waarbij nieuwsberichten via verschillende sociale mediakanalen de wereld in gestuurd worden. Eén van de voordelen van deze online communicatie is dat alles goed kan opgevolgd en gemeten kan worden. De FEB maakt hierbij gebruik van de Digimeter van Imec. Deze tool brengt trends rond bezit en gebruik van media en technologie in Vlaanderen in kaart. We delen graag enkele bijzondere resultaten.
Generatie Z zit niet op Facebook
Sinds twee jaar bereiken we de nieuwe studenten niet meer via het facultaire Facebookkanaal. Aangezien instromende studenten van de generatie Z vaak geen Facebook-account meer hebben, is het vergeefse moeite om hen op deze manier proberen te bereiken. Daarom zet FEB meer en meer in op alternatieve kanalen zoals bijvoorbeeld Instagram, om studenten op een meer informele manier aan te spreken.
‘Via de facultaire Instagrampagina willen we informatie delen over onderwijs en onderzoek aan onze faculteit en een community creëren waar het fijn studeren en werken is. Maar ook het promoten van de faculteit en onze activiteiten hebben hun plek op Instagram, naast het verzorgen van de PR. Via informele informatie en inspirerende verhalen willen we een beeld schetsen van de stimulerende sfeer aan de faculteit en huidige studenten tonen wat FEB te bieden heeft. Qua content hebben de korte videoformats het grootste bereik. Deze korte, inspirerende video’s zorgen voor een hoge betrokkenheid en hebben van alle formats de hoogste Return On Investment’, aldus Valerie Molly, hoofd van de dienst Marketing en Communicatie van de FEB.
LinkedIn, deskundigheid troef
Volgens diezelfde digimeter lijkt ook Twitter – mogelijk in de nasleep van de machtswissel door Elon Musk – over zijn hoogtepunt heen. We zien een opvallende daling in het actief Twittergebruik (14%, -5).
‘Ook bij FEB stagneert het Twitterkanaal. Het bereik en de interactie zijn afgenomen. Dit leert ons dat we een betrokken publiek hebben dat helaas niet meer groeit’, vult Valerie aan. Sinds dit jaar zet de faculteit daarom ook volop in op een ander kanaal om haar nieuws te delen, LinkedIN.
‘LinkedIn is voor de faculteit een ideaal aanvullend informatief, en eerder formeel kanaal, om het onderzoek van de faculteit en de deskundigheid van haar onderzoekers en professoren in de verf te zetten. Het is een medium waar experten kennis en informatie uitwisselen met respect voor elkaar. Deze twee elementen – professionele kennisuitwisseling en positieve omgangscultuur – onderscheiden LinkedIn van andere sociale media’, besluit Valerie.
Meer weten?
https://www.imec.be/nl/kennisuitwisseling/techmeters/digimeter/digimeter-2022
Volg FEB op instagram
Volg FEB op LinkedIn