Het is een plezier om nieuwe studenten te verwelkomen, elk met hun dromen, verwachtingen én onzekerheden.
De start van een nieuw academiejaar is altijd een beetje spannend, zowel voor studenten als voor professoren. Dat geldt des te meer in tijden waarin ‘expect the unexpected’ het ordewoord is. Ik had bijvoorbeeld enkele jaren geleden nooit verwacht dat ik mij als decaan zou moeten buigen over social distancing op de campus, wetenschappelijke integriteitsaspecten van AI of het welzijn van Oekraïense en Russische collega’s en studenten. Sommige zaken kan ik gelukkig wél voorspellen: dat het bij de start van elk academiejaar een plezier is om nieuwe studenten te verwelkomen, elk met hun dromen, verwachtingen én onzekerheden. Evengoed is het fijn om collega’s, studenten en alumni terug te zien, en samen naar antwoorden te zoeken op zowel voorziene als onvoorziene uitdagingen.
Een speciale gelegenheid waarop we ons alleszins met veel enthousiasme voorbereiden, is de viering van 600 jaar KU Leuven in 2025. Echter, ook dit academiejaar hebben we een belangrijke mijlpaal te vieren. Exact tien jaar geleden vond immers de integratie plaats van o.m. de opleidingen handelswetenschappen, milieu- en preventiemanagement en handelsingenieur van de vroegere Brusselse VLEKHO en EHSAL hogescholen en de toenmalige Lessius hogeschool in Antwerpen. Sindsdien zijn dit volwaardige universitaire opleidingen en vormen ze een integraal deel van onze faculteit. En zo ontstond ‘de FEB’ in haar huidige vorm: naast de bestaande campussen in Leuven en Kortrijk kregen we er een campus bij in hartje Brussel, op een steenworp van de Grote Markt, en een charmante campus in Antwerpen, aangeschurkt tegen de Carolus Borromeuskerk.
De FEB telt intussen overheen haar vier campussen een kleine 1000 personeelsleden, waaronder zowat 200 professoren, en ongeveer 10.000 studenten. We zijn een heel multidisciplinaire faculteit, met niet enkel economen en bedrijfswetenschappers, maar ook psychologen, sociologen, wiskundigen, informatici en ingenieurs. De integratie zorgde vanzelfsprekend voor heel wat uitdagingen: los van alle organisatorische aspecten en het verzoenen van verschillende bedrijfsculturen, moesten we komen tot een geïntegreerde alumniwerking én studentenvertegenwoordiging. Ook ons onderwijsaanbod werd gestroomlijnd tot een uitgebreid, maar duidelijk geprofileerd palet: met evergreens als economie; handelswetenschappen; TEW; handelsingenieur en beleidsinformatica, maar ook opleidingen in de doorsnede met andere studiedomeinen zoals ERB (economie, recht en bedrijfskunde); milieu- en preventiemanagement of actuarial and financial engineering. De meerderheid van onze masters, alsook twee bachelors, bieden we zowel in het Nederlands als in het Engels aan.
Internationalisering is dan ook enorm belangrijk voor de faculteit, zowel op gebied van studenten als van professoren. We streven op termijn naar 1/3 aan niet-Belgische proffen en hebben reeds meer dan 2000 internationale studenten, uit alle continenten. Die internationalisering is overigens ook van groot belang voor onze lokale studenten, want we vinden het cruciaal om hen een internationale omgeving en voldoende openheid naar verschillende nationaliteiten, culturen en academische tradities aan te bieden, naast uiteraard de mogelijkheid om af te studeren aan een instelling met een sterke internationale reputatie en netwerk. Een andere uitdaging voor de komende jaren is nog beter te expliciteren op welke maatschappelijke vraagstukken we willen wegen en hoe we als faculteit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen in zowel onderwijs als onderzoek. Het gaat om een veelheid aan thema’s: van circulaire economie tot ethical AI en van arbeidsmarktbeleid tot de logistiek van geneesmiddelen in het Globale Zuiden.
Plannen genoeg dus, die zorgen voor een gezonde spanning bij deze nieuwe start, met inderdaad ook de nodige onvoorspelbaarheid. Ik wens alle collega’s, studenten en alumni alleszins een schitterend academiejaar toe, met veel enthousiasme, nieuwsgierigheid én flexibiliteit. We zullen al die eigenschappen broodnodig hebben, daar kunnen we tenminste zeker van zijn.
Wilfried Lemahieu, Decaan FEB